donderdag 20 september 2007

Verdonk in Rotterdam ongewenst vreemdelinge

Verdonk in Rotterdam ongewenst vreemdelinge
Door TJEERD AGEMA JUDITH BOER
ROTTERDAM - Nee, bezweert Ivo Opstelten, hij weet écht niet welk ere-lid van de VVD Rita Verdonk heeft gevraagd zich op te werpen als de nieuwe burgemeester van Rotterdam.

Opstelten, zelf VVD’er, gaat januari 2009 met pensioen.

Het is ook niet juist, zegt Opstelten. De procedure wil immers dat de gemeenteraad kandidaten voor het burgemeestersreferendum benoemt en niet de VVD. ,,Ik heb het bericht niet erg serieus genomen. Het duurt ook nog zo lang. Iemand die in zon vroeg stadium wordt genoemd, maakt vaak weinig kans.

Of hij Verdonk een goede kandidaat vindt, laat Opstelten liever in het midden. Bij het CDA heet het in de woorden van wethouder Geluk dat IJzeren Rita ’niet de samenbindende persoon is die we in Rotterdam nodig hebben’. PvdA-wethouder Dominic Schrijer is scherper: ,,Het is niet de bedoeling dat de VVD haar afdankertjes stalt in Rotterdam. Dat is schofterig naar Rotterdam toe.’’

Op straat in IJsselmonde -enkele jaren terug hèt Pim Fortuynbolwerk van Rotterdam- klinkt verdeeldheid over de vraag of lovely Rita het goed zou doen als eerste burger van de Maasstad. ,,Ze mist een Rotterdams hart. Anders had ze Kalou wel in het Nederlands elftal laten spelen,’’ zegt Christy Ridderstap (16). De kapster in spe voegt er aan toe: ,,Het is een ijzersterke vrouw, maar in Rotterdam zal ze alleen maar voor problemen zorgen. Ze is hard voor allochtonen en dat gaat niet goed in deze multiculturele stad. ’’

Ook Gerrie Speijer, verderop in winkelcentrum Keizerswaard heeft het direct over allochtonen als Verdonk te sprake komt. Zelf heeft ze het niet op ’die hoofddoekjes’ die ze ziet passeren. De reden: ’die passen zich niet aan’. Uit liefde voor Pim Fortuyn is ze de lokale politiek ingegaan. Ze zit nu namens Leefbaar Rotterdam in de deelraad. Trots geeft ze haar kaartje. Ondanks haar afkeer van hoofddoeken (’vreselijk’) denkt Speijer dat Verdonk niet goed is voor Rotterdam. ,,Dan wordt de botsing tussen culturen te groot,’’ denkt de Pim-fan in hart en nieren.

Fred de Kramer (62), Schiebroeker, verwacht ook dat Verdonk het niet redt als burgemeester in een stad als Rotterdam. ,,Niet alleen om de grote groep allochtonen die niet op haar staat te wachten. Maar ook omdat de stad tamelijk rode politieke kleur heeft.’’

In Schiebroek, ook een buurt waar Fortuyn het goed deed, is Verdonk het gesprek van de dag. Niemand die de heibel rond de oud-minister van de afgelopen dagen is ontgaan. Net als Verlee vindt Carolien Karels (44) Verdonk een daadkrachtige vrouw. ,,Ze zou een frisse wind laten waaien,’’ denkt ze. ,,Ik vind haar echt ge-wel-dig. Ze zou echt een goede zijn voor Rotterdam.’’

En Rita zelf? Die laat gisteren weten: ,,Voor eens en voor altijd: Nee, ik word geen burgemeester van welke stad dan ook. Nee, ik word geen Commissaris van de Koningin.’’ Op haar weblog maakt Verdonk duidelijk aan de 600.000 mensen die op haar gestemd hebben, dat het niet haar bedoeling is om de Tweede Kamer te verlaten. ,,Ik blijf mij inzetten als lid van de VVD-fractie voor mijn portefeuille jeugd van 0 tot 18 jaar. Ik popel om krachtig oppositie te gaan voeren! aldus Verdonk.

Geen opmerkingen:

Welkom op de 6Mb blog

Welkom bij de 6Meibeweging blog

Deze blog is één van de vele activiteiten die de 6Meibeweging initieert om u en anderen te betrekken bij opzet en doelstellingen van de 6Mb.

U kunt reageren op de artikelen, columns, forum berichten enz. waarbij het vanzelf spreekt dat we ALLEEN die berichten en reacties accepteren die binnen het kader van de fatsoen- en algemene omgangsvormen acceptabel zijn. Scherp en hard mag, maar als u eens lekker wilt fulmineren/schelden doe dat voor de spiegel maar niet hier.

Kunt u zich vinden in de 6meibeweging, wordt dan lid van ons forum, maak anderen op ons attent en doe mee, de 6Mb is van burgers, voor burgers, door burgers, zonder een politiek manifest of dogma’s, maar een volksbeweging tegen de regentencultuur.

Doe mee en werp het regentenjuk van de particratie af en kies voor echte democratie.

Het Weblog 6Mb Team