woensdag 4 juli 2007

Gemiddeld gezin moet inleveren



DEN HAAG - Werknemers profiteren nauwelijks van de aanhoudende economische groei en de krapte op de arbeidsmarkt. Hogere prijzen en lastenverzwaring maken de toch al matige loonstijging vrijwel geheel ongedaan. Dat blijkt uit een rondgang langs inkomensexperts en uit de koopkrachtramingen voor volgend jaar.

De economische voorspoed leidt tot een spectaculaire daling van de werkloosheid, maar niet tot meer geld in de portemonnee van degenen die al een baan hadden. De gemiddelde Nederlander moet zelfs inleveren door de lastenverzwaring die het kabinet volgend jaar wil doorvoeren.

Met uitzondering van 2006 hield de stijging van de cao-lonen de afgelopen jaren nauwelijks gelijke tred met de inflatie, de waardevermindering van het geld. Dat kwam vooral hard aan doordat juist veelgebruikte en noodzakelijke goederen en diensten fors duurder werden. Grote stijgers waren onder meer brandstoffen, de energienota en horecaprijzen.

Het loonstrookje geeft weinig reden tot blijdschap. De bijna zes miljoen werknemers die onder een cao vallen hebben hun loon dit jaar met gemiddeld 1,7 procent zien stijgen, blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van het Ministerie van Sociale Zaken. Die stijging wordt volledig teniet gedaan door de inflatie, die is opgelopen tot 1,8 procent op jaarbasis.

Ondanks dat zal de koopkracht dit jaar gemiddeld licht toenemen. Volgend jaar daarentegen heeft de gemiddelde consument een kwart procent minder te besteden, blijkt uit ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Die daling komt door lastenverzwaringen, zoals extra milieuheffingen, hogere accijnzen op alcohol en tabak en bezuinigingen op het zorgstelsel.

Minister Bos (Financiën) heeft de Tweede Kamer gisteren beloofd dat hij zijn best gaat doen om te voorkomen dat de lagere en middeninkomens er volgend jaar in koopkracht op achteruit gaan. ,,De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen'', zei Bos. Volgens Bos moeten de definitieve CPB-cijfers nog komen.


Economie: 'Iedereen gaat erop vooruit, behalve ik'


http://www.nd.nl/Document.aspx?document=nd_artikel&id=95628


Commentaar

Zo zien jullie maar weer; de kosten van het generaal pardon zijn inmiddels verdisconteerd.
Het is net of ze gezegd hebben;"Vanaf nu draagt u een kilotje (overtollihge)ballast mee, geen zorg alles went".


Geen opmerkingen:

Welkom op de 6Mb blog

Welkom bij de 6Meibeweging blog

Deze blog is één van de vele activiteiten die de 6Meibeweging initieert om u en anderen te betrekken bij opzet en doelstellingen van de 6Mb.

U kunt reageren op de artikelen, columns, forum berichten enz. waarbij het vanzelf spreekt dat we ALLEEN die berichten en reacties accepteren die binnen het kader van de fatsoen- en algemene omgangsvormen acceptabel zijn. Scherp en hard mag, maar als u eens lekker wilt fulmineren/schelden doe dat voor de spiegel maar niet hier.

Kunt u zich vinden in de 6meibeweging, wordt dan lid van ons forum, maak anderen op ons attent en doe mee, de 6Mb is van burgers, voor burgers, door burgers, zonder een politiek manifest of dogma’s, maar een volksbeweging tegen de regentencultuur.

Doe mee en werp het regentenjuk van de particratie af en kies voor echte democratie.

Het Weblog 6Mb Team