zaterdag 14 juli 2007

De uitverkoop van Nederlandse ondernemingen

door onze financiële redactie
AMSTERDAM - De uitverkoop van Nederlandse ondernemingen aan het buitenland gaat onverdroten voort.


Strip uit jaarverslag Blokker geeft aan wat half Nederland denkt


Steeds meer bedrijven die tot de kroonjuwelen van het Nederlandse bedrijfsleven behoren worden voortaan bestuurd vanuit allerlei buitenlandse landen door mensen die geen enkele binding hebben met onze cultuur, noch met de markt en de werkvloer. Dat schrijft rasretailer Jaap Blokker in zijn gisteren uitgebrachte verslag over 2006 waarin tevens een recordomzet van 2,5 miljard euro en een recordwinst van 144 miljoen euro staat vermeld. Blokker, die naast de gelijknamige keten ook de scepter zwaait over formules als De Marskramer, Bart Smit en Xenos, trekt ouderwets fel van leer in zijn jaarverslag. Geïllustreerd met fraaie striptekeningen hekelt Blokker het verkwanselen van Nederlands zakelijk erfgoed aan het buitenland.

Uitverkoop

"Nu de traditionele uitverkoop in onze nationale winkelstraten aan belang heeft ingeboet, lijkt de uitverkoop van Nederlandse bedrijven aan buitenlandse investeerders de plaats daarvan te hebben ingenomen", signaleert hij in het voorwoord. "En dat tegen echte opruimingsprijzen, zoals de prijs waarvoor destijds Vendex KBB (met ketens als V&D, Hema en De Bijenkorf en waar Blokker aandeelhouder van was, red.) aan buitenlandse investeerders werd gegund. Of liever: verkwanseld." De toenmalige president-commissaris van Vendex KBB Floris Maijers krijgt vervolgens een flinke veeg uit de pan: "Dezelfde president-commissaris die ook onze KLM voor een zacht prijsje het land uit liet vliegen (naar Air France, red.). Het uitverkopen van Nederlands zakelijk erfgoed groeit kennelijk uit tot een specialisme." Hij vreest dat de buitenlandse partijen die zonder binding met ons land over oer-Hollandse concerns beslissen kwalijke gevolgen zal hebben.

Strategisch

"Het kan niet anders of dit gebrek aan betrokkenheid wreekt zich op den duur, door strategische beslissingen die niet in ons landsbelang zijn en ook het ondernemersbelang niet dienen." Bij een "oer-Hollandse winkel als de Hema, omgeven door allerlei bijzondere consumentensentimenten, kan dat volgens Blokker "bijzonder schadelijk uitpakken". Ook de bestuurders en hun toezichthouders, die vaak veel verdienen met de verkoop, worden niet gespaard: "Een kleine bevoorrechte groep van managers profiteert, de overige werknemers worden gesaneerd en dat terwijl raden van commissarissen worden geprezen voor hun zwakke ruggen."

Geen opmerkingen:

Welkom op de 6Mb blog

Welkom bij de 6Meibeweging blog

Deze blog is één van de vele activiteiten die de 6Meibeweging initieert om u en anderen te betrekken bij opzet en doelstellingen van de 6Mb.

U kunt reageren op de artikelen, columns, forum berichten enz. waarbij het vanzelf spreekt dat we ALLEEN die berichten en reacties accepteren die binnen het kader van de fatsoen- en algemene omgangsvormen acceptabel zijn. Scherp en hard mag, maar als u eens lekker wilt fulmineren/schelden doe dat voor de spiegel maar niet hier.

Kunt u zich vinden in de 6meibeweging, wordt dan lid van ons forum, maak anderen op ons attent en doe mee, de 6Mb is van burgers, voor burgers, door burgers, zonder een politiek manifest of dogma’s, maar een volksbeweging tegen de regentencultuur.

Doe mee en werp het regentenjuk van de particratie af en kies voor echte democratie.

Het Weblog 6Mb Team