maandag 8 oktober 2007

'Taalexamen te moeilijk voor vmbo-scholier'

Discussie voeren/mening geven kan ook op het forum

Bericht door: JohannesW op 03 Oktober 2007, 19:04:21

Binnenland
De Telegraaf.
wo 3 okt 2007, 18:24
'Taalexamen te moeilijk voor vmbo-scholier'
DRUTEN - Veel vmbo-scholieren zakken voor hun schoolexamens omdat ze de vragen niet goed begrijpen. Dat komt omdat het taalgebruik van de opgaven te moeilijk is. Dat blijkt uit onderzoek van het BureauTaal.

„Het taalniveau van de examenvragen is veel hoger dan de taalvaardigheid van de examenkandidaten. Complexe zinnen en onduidelijke vraagstelling maken van de examens voor veel leerlingen onoplosbare taalpuzzels”, zo stelt het bureau.

Het onderzoeksadviesbureau, dat zich bezighoudt met begrijpelijk Nederlands, heeft onder meer het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) als klant.

„Er wordt een onderscheid gemaakt in zes taalniveaus'”, aldus een woordvoerster van het bureau. „De meeste vmbo'ers komen niet verder dan het gemiddelde van deze schaal, terwijl de vragen in de examens een tot twee niveaus hoger liggen.”

In een tweede onderzoek stelt het BureauTaal dat ook de taal die wordt gebruikt in bijsluiters van medicijnen veel te moeilijk is voor de meeste Nederlanders. Zeker 60 procent van de bevolking begrijpt de instructies hierdoor niet.

„Veel mensen gebruiken daardoor hun medicijnen niet goed”, aldus het bureau. „Ook stoppen veel mensen hierdoor met hun medicijnen. De gezondheidsrisico's van onbegrijpelijke bijsluiters zijn erg hoog.”

De fracties van de VVD en GroenLinks in de Tweede Kamer hebben minister Ab Klink (Volksgezondheid) gevraagd om maatregelen te nemen. VVD'er Edith Schippers denkt dat er een verband ligt tussen het veel te grote aantal mensen dat medicijnen verkeerd gebruikt en de onbegrijpelijkheid van de bijsluiters. GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik noemt de 'abracadabra' van de teksten op potjes en tubes schokkend. De minister zou een verplichte toets op helder taalgebruik moeten instellen.


Bericht door: resident op 04 Oktober 2007, 10:43:41
Die bijsluiter is ook nergens nodig voor. Op de verpakking staat duidelijk hoe veel en hoe vaak je dat medicijn moet innemen. Als je niet intelligent genoeg bent om een woordenboek te openen, gewoon doen wat de dokter zegt. Dan ben je toch niet in staat om inhoudelijk over bijwerkingen te praten.

Eksaamuh NL moejleik? Isse tog geen probleem? Dan jy gewoon fakkuhfulleh wort bij aldi. Of lekkuh nix bij soosjaale diens.


Bericht door: Wouter op 05 Oktober 2007, 13:42:31
wat nou taalniveau op het VMBO ?

er IS helemaal geen taalniveau op het VMBO.

hebben jullie wel eens leerboeken van het VMBO gezien ?


ik ben me volkomen lens geschrokken, diep en diep treurig.
als je dat nog niet eens kan volgen ga dan maar op de vuilnisbelten van New Delhi naar gebruikte condooms zoeken ofzo.


Bericht door: JohannesW op 08 Oktober 2007, 10:08:51
Mbo-leerling haalt norm voor lezen niet

LIENDEN (ANP) - Mbo-leerlingen lezen zo gebrekkig dat velen hun opleiding niet op het vereiste niveau zullen afronden. Ruim de helft van de mbo'ers kan bij het begin van de opleiding slechts korte eenvoudige teksten aan.


Dit blijkt uit een onderzoek van Bureau ICE, dat taaltoetsen ontwikkelt. Een woordvoerster van het bureau bevestigde maandag een bericht hierover in de Volkskrant. Vooral op regionale opleidingencentra (roc's) in het westen van het land is het slecht gesteld met het taalniveau.
Het middelbaar beroepsonderwijs is met circa 500.000 leerlingen de grootste schoolsoort in Nederland na de basisschool. Juist om het belang van taalbeheersing te onderstrepen, heeft de minister van Onderwijs vanaf dit jaar nieuwe normen vastgesteld die aan het eind van de opleiding dienen te worden gehaald.
Maar aangezien mbo's volgens de Onderwijsinspectie circa 2,5 uur in de week inroosteren voor taalonderwijs, is het onmogelijk aan het eind op het vereiste taalniveau te komen, zegt directeur Karen Heij van bureau ICE.
Zij vindt de nieuwe normen ook niet reëel. ,,In het voortraject - op de basisschool en het vmbo - is er steeds meer ruimte voor andere dingen dan taal en dat gaat zich blijkbaar wreken. Je kunt dan vervolgens niet tegen een roc zeggen, lossen jullie het maar op.''

2 opmerkingen:

Ditta zei

Ik heb een tijdje geleden een paar sommen van de test voor Pabo-studenten gedaan had er 5 van de 5 goed, toen ik op school zat, moesten we nog met ons hoofd rekenen, het jaar nadat ik geslaagd ben mochten er rekenmachines gebruikt worden, vanaf die tijd is er geen hoofdrekenen meer op hogere scholen.

Anoniem zei

Leerlingen zullen tegenwoordig echt wel meer vaardigheden leren dan wij vroeger, maar meer is niet altijd beter.

De basiskennis lijkt wel geheel verdwenen en zonder een goede basis heb je geen fundament en iedereen weet dat zonder fundering je geen stevige gebouw kunt neerzetten

Welkom op de 6Mb blog

Welkom bij de 6Meibeweging blog

Deze blog is één van de vele activiteiten die de 6Meibeweging initieert om u en anderen te betrekken bij opzet en doelstellingen van de 6Mb.

U kunt reageren op de artikelen, columns, forum berichten enz. waarbij het vanzelf spreekt dat we ALLEEN die berichten en reacties accepteren die binnen het kader van de fatsoen- en algemene omgangsvormen acceptabel zijn. Scherp en hard mag, maar als u eens lekker wilt fulmineren/schelden doe dat voor de spiegel maar niet hier.

Kunt u zich vinden in de 6meibeweging, wordt dan lid van ons forum, maak anderen op ons attent en doe mee, de 6Mb is van burgers, voor burgers, door burgers, zonder een politiek manifest of dogma’s, maar een volksbeweging tegen de regentencultuur.

Doe mee en werp het regentenjuk van de particratie af en kies voor echte democratie.

Het Weblog 6Mb Team